Hadist Nabi dan Fakta Tentang Wanita

Hadist Nabi dan Fakta Tentang Wanita – Kata Wanita berasal dari bahasa jawa, yaitu wani ditoto sebuah sebutan yang digunakan untuk homo sapiens dengan jenis kelamin yang memiliki alat repproduksi. Wanita adalah kata yang umum digunakan untuk menggambarkan perempuan dewasa. Seorang wanita memiliki organ reproduksi yang akan memiliki kemampuan untuk mengandung, melahirkan dan menyusui, yang tidak bisa dilakukan oleh pria ini yang disebut dengan tugas perempuan/wanita/ibu.
hadist nabi dan fakta tentang wanita

Ada banyak hadist Nabi tentang wanita yang perlu kita ketahui, antara lain :

 • Diriwayatka oleh HR Hasa’i, Baihaqi, Ahmad dan Al-Hakim, Rasulullah bersabda, “Dan sebaik-baik wanita ialah mereka yang bisa mengembirakan engkau apabila kamu melihatnya, dan yang mentaati kamu apabila kamu menyuruhnya, dan dia memelihara maruah dirinya dan harta engkau ketika ketiadaanmu”.
 • Baginda Rasulullah berkata, Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah. Hadist riwayat HR. Muslim.
 • Sabda Rasulullah s.a.w : “Allah tidak akan melihat kepada wanita yang tidak mensyukuri apa yang ada pada suaminya dan tidak merasa cukup dengannya.” Dari HR. Nasa’i
 • Rasulullah s.a.w bersabda: “Wanita yang meminta cerai kepada suaminya tanpa sebab yang syar’ie, maka haram baginya mencium wangi Syurga.” Hadis Riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi.
 • Dari HR. At-Tirmidji, Nabi salallahualahiwasallam bersabda, “Mana-mana perempuan yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha padanya, maka dia akan masuk syurga”.
 • Dalam riwayat HR Ahmad Rasulullah bersabda, “Apabila seorang isteri menjaga solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan taat kepada suaminya, maka ketika berada di akhirat dikatakan kepadanya: Masuklah kamu ke dalam syurga dari pintu mana saja yang kamu suka”.
 • Bersabda Rasulullah SAW: “Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami dan mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, akan tetapi sedikit dari golongan kamu yang dapat melakukannya.” Riwayat dari Al-Bazzar dan Ath-Thabrani
 • Dalam hadist yang diriwayatkan oleh Hadis Riwayat Al- Bukhari dan Muslim, Rasulullah s.a.w berkata: “Aku melihat ke dalam Syurga maka aku melihat kebanyakan penghuninya adalah fuqara’ (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam Neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penghuninya adalah wanita.”
 • Rasulullah SAW bersabda: “Apabila seorang wanita redha atas kehamilannya dari suaminya yang sah, sesungguhnya ia telah mendapat ganjaran pahala seperti ibadah puasa dan mengerjakan ibadah-ibadah lainnya dijalan Allah; dan jika ia merasa berat, letih atau lesu, tidaklah dapat dibayangkan oleh penghuni langit dan bumi, betapa kesenangannya disediakan oleh Allah di hari akhirat nanti. Apabila anaknya lahir, maka dari setiap teguk air susu yang dihisap oleh anak, si ibu mendapat kebajikan pahala. Apabila si ibu berjaga malam (kurang tidur kerana anak) maka si ibu mendapat ganjaran pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba sahaya kerana Allah.” (HR Ibn Hibban)
 • Ketika beginda selesai berkhutbah hari raya yang berisikan perintah untuk bertakwa kepada Allah s.w.t. dan anjuran untuk mentaatiNya. Baginda pun bangkit mendatangi kaum wanita, baginda menasihati mereka dan mengingatkan mereka tentang akhirat kemudian baginda bersabda : “Bersedekahlah kamu semua. Kerana kebanyakan kamu adalah kayu api Neraka Jahanam!” Maka berdirilah seorang wanita yang duduk di antara wanita-wanita lainnya yang berubah kehitaman kedua pipinya, dia pun bertanya : “Mengapa demikian, wahai Rasulullah?” Baginda menjawab : “Kerana kamu banyak mengeluh dan kamu tidak taat terhadap suami.” (Hadis Riwayat Al- Bukhari)
Dan Beberapa Fakta Tentang Wanita, yaitu :
 • 1 orang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari 1000 orang pria yang jahat.
 • seorang wanita yang solehah atau baik, itu lebih baik dari pada 70 orang pria yang soleh.
 • Syurga itu ada di bawah telapak kaki ibu. Maka hormatilah ibumu.
 • seorang wanita yang taat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.
 • Apabila seseorang wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka para mlaikat akan beristighfar untuknya.
 • 2 rakaat sholat dari seorang wanita yang sedang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat sholatnya wanita yang tidak hamil.
 • Apabila seseorang wanita melahirkan anak, terhapuslah semua dosa-dosanya, seperti keadaan ibunya saat melahirkannya.
 • Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya, maka kata Rasulullah, ia akan tinggal bersama Rosul di dalam syurga.
 • Wanita yang melayani suaminya dengan baik, yang pulang ke rumah dalam keadaan letih akan mendapat pahala seperti pahala orang yang berjihad.
 • Apabila seorang wanita (ibu) berjaga malam untuk menjaga anaknya, maka si ibu akan mendapatkan ganjaran pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba sahaya karena Allah.
Subhanallah….. semoga kita termasuk dalam kelompok wanita-wanita tersebut,, aaamiiiinnnn.

Itulah beberapa Hadist Nabi dan Fakta Tentang Wanita, semoga bermanfaat.
https://cintai-wanita.blogspot.com/

  Tinggalkan Balasan

  Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *